Hvis man skulle være så uheldig at blive involveret i en ulykke, er det afgørende at kunne førstehjælp. At følge fire simple punkter kan betyde forskellen mellem liv og død.
Det beviste Dorthe Madsen i den grad, da hun reddede sit eget liv. Gennem sin uddannelse som landmand havde hun taget flere førstehjælpskurser. I dag er hun førstehjælpsinstruktør, fordi hun ved, det batter.
Stien skred
Dorthe Madsen var i færd med at fjerne et gammelt drivhus, og alt gik efter planen, indtil det begyndte at støvregne. Hun var nået til de øverste vinduer, da stigen skred, og Dorthe Madsen faldt gennem glasset.
Hun fik revet sig fri, og det næste, hun husker, var at vågne op på gulvet med en flænset arm, hvor knoglerne stak ud.
- Jeg tog et viskestykke og viklede om. Men det blev hurtigt rødt. Jeg skulle igennem tre gennemblødte viskestykker, før jeg fattede, at det ikke hjalp, siger hun.
En konkret opgave
Dorthe Madsen greb derfor fat i en lampeledning, stoppede knogler ind i armen og viklede ledningen omkring. Det stoppede hende fra at forbløde.
Pumpet op på adrenalin greb Dorthe Madsen telefonen og ringede til alarmcentralen. I mellemtiden var hendes nabo kommet over for at se, hvad der var sket.
- Han hjalp, det han kunne. Men jeg kunne se, at han blev meget bleg, da han blev klar over situationens alvor. I sådanne tilfælde er det vigtigt at beskæftige personen med en konkret opgave. Derfor gav jeg ham telefonen, siger hun.
Da den chokerede nabo havde svært ved at tale klart, sendte Dorthe Madsen ham i stedet ud til vejen, for at ambulancen hurtigt kunne finde huset, som er svært at få øje på bag træerne. For ambulancefolkene havde travlt.
Bevarede roen
Den modige ikastbo havde bevaret roen hele vejen igennem, men så snart ambulance-redderne trådte over dørtærsklen, brød hun sammen.
- Nu kunne jeg godt give slip. Jeg hylede og skreg, husker hun.
Fodled revet over
Da ambulanceredderne tog over, mærkede hun en voldsom smerte ved sine fødder. Og det var der ikke noget at sige til. Begge fodled var revet over. De var kommet i klemme i stigen, da hun faldt på jorden.
Det havde hun ikke mærket tidligere, fordi hjernen fokuserede på det, der var livstruende.
- Der er mange, der er bange for, at man ikke vil kunne huske, hvad man har lært om førstehjælp, når ulykken er sket. Men det ligger gemt inde i hjernen, og når først lokummet brænder, så skal man nok hive de rigtige skuffer ud.
Instruktøren påpeger desuden vigtigheden af, at man har en grundlæggende viden at hive frem i en presset situation. Det kan tage toppen af panikken.
Læs hele den voldsomme historie om Dorthe Madsen, der reddede sit eget liv, i Herning Folkeblad lørdag.
Er du abonnent kan du klokken 7.30 læse avisen HER
Du kan også vælge at læse eller købe dagens avis på din iPad / tablet eller smartphone ved at downloade app'en i App Store / Google Play
