Weekendens eftersøgning af en 41-årig mand fra Gullestrup viser, at politiet kan have svært ved at finde frem til en nødstedt person, selv om alarmopkaldet sker fra en mobiltelefon.
LÆS OGSÅ: Forsvundet i 42 timer: Politiet indkredser eftersøgningen
For selv om mobiltelefonen indeholder teknik, der kan hjælpe politiet, så har teknikken sine begrænsninger.
Beder teleselskabet om hjælp
Når politiet modtaget et opkald fra en mobiltelefon, og anmelderen ikke kan oplyse sin nøjagtige position, kan politiet i akutte tilfælde bede teleselskabet om hjælp.
- Vi får en nødretskendelse, så vi kan bede teleselskabet om oplysninger til at finde personen, siger vicepolitikommissær Jeppe James Olsen fra vagtcentralen hos Midt- og Vestjyllands Politi.
Pejler sig frem
Rent teknisk sker det ved en mastepejling, hvor teknikeren fra teleselskabet kan se, hvor mobiltelefonen sidst har været aktiv, men det giver en vis unøjagtighed, som kan betyde, at hjælpen er længere tid om at nå frem.
Derfor har Geodatastyrelsen i samarbejde med politiet og andre myndigheder udviklet et gps-baseret system til brug netop i tilfælde af nødopkald.
Systemet er den såkaldte 112-app, som benytter satellitter til at pejle sig ind på, hvor signalet fra en mobiltelefon kommer fra. Nøjagtigheden er få meter, og det svarer til at bruge en gps til at finde vej i sin bil.
112-app'en slår fra
En begrænsning ved brug af app'en er, at gps'en automatisk bliver slået fra, hvis telefonens strømniveau er under 25 procent. Det sker for at sikre, at telefonens bruger kan nå at ringe til 112, inden telefonen løber tør for strøm.
Det kan være årsagen til, at den 41-årige Hans Christian Hjort fra Gullestrup ikke brugte telefonens 112-app, selv om han havde installeret den.
LÆS OGSÅ: Hans Christian Hjort fundet i live
Derfor havde politiet kun mastepejlingen at gå ud fra, og den viste et større område nord for Gullestrup med en radius, der svarer til hele Herning by.
Resultatet blev, at det tog 42 timer at finde den 41-årige mand, som heldigvis var i live, da han blev fundet.
Læs mere om politiets mulighed for at spore mobiltelefoner i Herning Folkeblad i dag, tirsdag.
Er du abonnent kan du klokken 14.30 læse avisen HER
Du kan også vælge at læse eller købe dagens avis på din iPad / tablet eller smartphone ved at downloade app'en i App Store / Google Play
